Sneeuwklokjes

voor de galanthofiel in de dop

SneeuwklokjeShera van den Wittenboer

Het is volop sneeuwklokkentijd. Galanthofielen trekken massaal het land door en reizen zelfs over de grens om nieuwe aanwinsten te bemachtigen. Voor een bolletje wordt soms meer dan honderd euro neergeteld. Aan die gekte doen we natuurlijk niet mee, maar een beetje sneeuwklokjesfan zijn we misschien allemaal wel. Hoe kun je nu niet een beetje gek zijn op die allereerste bloeiers van het jaar?

Ik beschouw mezelf als een milde galanthofiel. Ik val beslist voor de charme van sneeuwklokjes, maar ga er niet voor door het vuur en wil er zeker geen kapitaal voor betalen. Wel ga ik met plezier mee naar een sneeuwklokjesfair in het Duitse Nettetal, in de buurt van Venlo, met sneeuwklokjesliefhebbers Annie Pohlmann en Wim Pullens. Ik vroeg ze onderweg wat hun beste tips zijn om te delen op Wroeten. Tips voor de galanthofiel in de dop, voor wie net begint met het bescheiden verzamelen van sneeuwklokjes. Waar moet je op letten en wat hadden zij als beginner graag willen weten? Als je dat vraagt, krijg je meteen meer info dan je aankunt, maar samengevat zijn dit de beste tips:


Makkelijke indeling

Er zijn heel veel boeken te koop over sneeuwklokjes, maar die maken het voor de beginner allemaal erg ingewikkeld. Er worden veel verschillende, complexe classificatiesystemen gehanteerd waarbinnen de verschillende soorten vallen. Je moet er bijna een kenner voor zijn om nog te snappen hoe het zit. Dan kan veel simpeler, vindt Annie. In essentie zijn er namelijk maar drie groepen die vrij eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn door de manier waarop het blad ontvouwt. Als je die kent, ben je al een heel eind.

Galanthus nivalis en variëteiten
Deze groep heeft bladeren die bij het uitlopen plat tegen elkaar geperst zijn. De botanische term hiervoor is applanate, maar dat mag je ook weer vergeten. Galanthus nivalis kennen we ook wel als het ‘gewone’ sneeuwklokje. Het heeft smalle, grijsblauwe bladeren.

Galanthus plicatus en variëteiten
De groep heeft duidelijk omgevouwen bladeren bij het uitlopen (=plicate). Ook als de bladeren al helemaal uitgelopen zijn, kun je die ‘vouwnaden’ nog zien zitten, maar het onderscheid is dan niet meer zo duidelijk te herkennen.

Galanthus elwesii en variëteiten
Sneeuwklokjes uit deze groep hebben breed blad en behoren tot de grootste sneeuwklokjes. Het blad is bij het uitlopen om elkaar gevouwen (=supervolute).

Heel goede foto’s van die verschillen in bladstand kun je vinden op deze site.


1 - 2 volgende »

Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor donderdag 18 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten