Plukrijp en Eetrijp

een appelboom kiezen - deel 3

Rijpe appelsVera Greutink

Dankzij goedkope energie die het bewaren in koelcellen en vervoeren over lange afstanden commercieel aantrekkelijk heeft gemaakt, liggen tegenwoordig het hele jaar verse appels in de winkel en zijn we ons er niet meer van bewust dat appels ook hun seizoen hebben. Maar wil je zo lang mogelijk over verse appels van eigen erf beschikken, is het belangrijk om te weten welke appels het vroegst rijp zijn en welke je het langst kunt bewaren. Houd bij het kiezen van een ras ook rekening met je vakanties, om te voorkomen dat je niet thuis bent op moment dat de appels geplukt moeten worden.

Er is een eenvoudige manier om de juiste pluktijd van appels te bepalen. Til de appel voorzichtig op door een draaiende beweging te maken: als die rijp is, laat het steeltje gemakkelijk los van de tak. Daarnaast kun je een paar appels doorsnijden: in plukrijpe appels zijn de pitten bruinwit (witte pitten betekent “onrijp”, donker bruine pitten betekent “eetrijp” tot “overrijp”). Zomerappels zijn op het moment van pluk ook eetrijp, maar bij bewaarrassen wordt er geplukt voordat de appels eetrijp zijn. De bewaarappels rijpen wat na tijdens het bewaren.


Zomer-, herfst- en winterappels

Zomerappels
De vroegste appelrassen zijn ongeveer vanaf half juli te plukken. Ze kunnen hooguit 1 tot 2 weken bewaard worden (in de koelkast) en worden snel melig. Het is zeker leuk om een vroeg ras in de tuin te hebben, want niets overtreft de eerste appels van het seizoen die zo van de boom gegeten kunnen worden. Maar bedenk dat een overvloed aan vruchten die niet houdbaar zijn een probleem kan worden en het daarom misschien verstandiger is om bij voorbeeld alleen een laagstam te planten, die een hanteerbare hoeveelheid appels voortbrengt.
Enkele zomerappels: Yellow Transparant (vanaf half juli), Beauty of Bath (begin augustus), Benoni (doorplukken vanaf half augustus), Early Victoria (eind augustus), Melba, Perzikrode zomerappel

Herfstappels
Herfstappels worden grofweg vanaf eind augustus tot eind september geplukt en kunnen (afhankelijk van het ras) ongeveer tot november bewaard worden. Omdat je er wat langer van kunt genieten, kan het in dit geval lonen om voor een halfstam te kiezen.
Enkele herfstrassen: Gravensteiner, Ellison’s Orange, Elstar, Ingrid Marie, James Grieve, Mank’s Codlin, Santana

Winterappels
Winterappels worden meestal als laatste geplukt en kunnen het langst bewaard worden. Het plukken gebeurt over het algemeen in oktober en pas enige tijd na de oogst ontwikkelen deze appels hun volle smaak. Om grote hoeveelheden appels te kunnen bewaren heb je echter een geschikte plek nodig: een koele maar vorstvrije garage, schuur of een kelder. Vaak zijn deze plekken nog te warm op moment dat de appels geoogst worden (oktober) en dan kan het nodig zijn om de appels tijdelijk in een koelkast op te slaat.
Enkele winterrassen: Ananas Reinette, Bramley’s Seedling, Brabantse Bellefleur, Dijkmanszoet, Court Pendu, Cox’s Orange Pippin, Goudrenet, Groninger Kroon, Jonathan, Lombart’s Calville, Lunterse Pippeling, Notarisappel, Ontario, Present van Holland, Spartan, Sterappel, Topaz, Winston (Winter King)


Leestip
Actuele radarbeelden van buienradar.nl
Weersverwachting voor zondag 28 april 2024

Actuele radarbeelden.

Bron: buienradar.nl

Nieuwsbrief wroeten